
Zwarte bonensoep
4-5 personen | 15 minuten bereidingstijd + 30 minuten in de oven/pan
Ingredienten
- 2 uien
- 6 teentjes knoflook
- Een grote wortel
- 3 stengels selderij
- 1 rode peper, gehakt
- 3.5 theelepel gemalen komijnzaad
- 4 blikken zwarte bonen van 400 gram
- 1 liter bouillon
Voor de garnering:
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- 2 volkoren boterhammen
- 1 limoen
- Chillivlokken
- Een half bosje koriander, fijn gehakt
- Sojayoghurt (let op: gebruik sojayoghurt met een neutrale smaak, zoals deze!)
Bereiding:
Stap 1: Zet de oven aan op 180 graden.
Stap 2: Hak de ui, knoflook, wortel en selderij en rode peper grof. Hou de rode peper en knoflook nog even apart. Je gaat de soep aan het einde nog pureren met de staafmixer, dus het hoeft niet heel fijn.
Stap 3: Verwarm een klein beetje olijfolie (of gebruik water, bouillon of witte wijn) en fruit de ui, wortel en selderij ca. 5 minuten op laag vuur.
Stap 4: Voeg de knoflook, het komijnpoeder en de rode peper toe en bak een minuutje mee. Giet ondertussen de bonen af en voeg met de bouillon toe aan de pan. Laat de soep ca. 30 minuten zachtjes koken.
Stap 6: Snijd de boterhammen in blokjes. Spray er een klein beetje olijfolie overheen. En bak ca. 10 minuten in de oven totdat ze krokant zijn.
Stap 7: Meng de croutons met de gebakken ui, de zeste van de limoen en 1/4 theelepel chillivlokken.
Stap 8: Pureer de soep met een staafmixer als hij 30 minuten heeft geprutteld. Maak op smaak met peper en zout.
Stap 9: Serveer de soep met een dot sojayoghurt, de garnering, een paar druppels limoensap en wat koriander.
Deze soep is zo lekker troostrijk! Perfect voor de herfst- en wintermaanden die er nu aankomen. En mega gezond door de basis van zwarte bonen.