n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Winters stoofpotje

Winters stoofpotje met aardappel, kikkererwten en boerenkool

6 personen | 20 minuten bereidingstijd + 25 minuten oventijd

Ingredienten

Voor de stoof:

  • 2 blikken kikkererwten (800 gram)
  • 750 gram roodschillige aardappels, in hapklare stukjes
  • 75 gram boerenkool
  • 250 gram bloemkool, in hapklare roosjes

Voor het sausje: 

  • 1 liter bouillon
  • 3 witte (kleine) uien, fijn gehakt
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 6 theelepels komijnpoeder
  • 6 eetlepels mixed nutbutter (of gebruik amandelboter )
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1/2 citroen

Bereiding:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220 graden.

Stap 2: Was en snijd de aardappels in hapklare stukjes (je hoeft ze niet te schillen, zie tip hiernaast). Spray een klein beetje olie en strooi wat peper, zout en een snufje komijnpoeder over de aardappels.

Stap 3: Doe de aardappels 45 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Maar zet een kookwekker voor 20 minuten. Zie volgende stap. 

Stap 4: Moeten de aardappels nog 25 minuten? Zet nu een pan op het vuur met een beetje bouillon (of olie). Voeg de ui en knoflook toe en fruit 5-10 minuten totdat de ui zacht is. Voeg een beetje bouillon toe als de pan te droog wordt.

Stap 5: Voeg het komijnpoeder, de mixed nutbutter, de afgegoten kikkererwten, sojasaus en bouillon toe. Breng aan de kook, laat zachtjes pruttelen voor ca. 15 minuten. Voeg op het laatst sap van de halve citroen toe. Proef goed en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Stap 6: Voeg de boerenkool en bloemkoolroosjes de laatste 10 minuten van de oventijd toe. 

Stap 7: Groenten/aardappels klaar? Meng door de saus. En serveer!

 

 

Stamppotjes zijn niet ideaal voor plantaardige recepten, omdat ze vaak om een vleesvervanger vragen. Maar dit stamppotje is heerlijk Winters en minstens zo troostrijk!

Schil van de rode aardappel

Antioxidanten helpen tegen veroudering en de ontwikkeling van ziektes. Je vindt ze voornamelijk in plantaardige producten en kunt ze herkennen aan de kleur. Hoe dieper de kleur van een vrucht/groente, hoe meer antioxidanten het bevat. Ze zitten in het geval van de roodschillige aardappel dus vooral in de schil! Beter goed wassen, dan schillen dus!