n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Thaise rode curry soep

Thaise rode curry soep

4 personen | 20 minuten bereidingstijd 

(Ingredienten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 knoflooktenen
  • 1 eetlepel geraspte (verse) gember
  • 1 pakje Thaise red curry paste, ik gebruik die van Fairtrade Original
  • 1 grote zoete aardappel (of gebruik  200 gram voorgesneden zoete aardappelblokjes voor het gemak!)
  • 4 stengels paksoi
  • 1 liter groente bouillon (vegan)
  • 1 blikje kokosmelk (375 ml)
  • 2 eetlepels sojasaus + naar smaak
  • Sap van een 1/2 limoen + naar smaak
  • 10 gram koriander + beetje voor garnering
  • 5 gram basilicum
  • 1.5 theelepel suiker
  • Sriracha naar smaak
  • Sobanoedels, 100 gram
  • Optioneel: 1/2 rode ui ter garnering

Optioneel: 

Om de soep nog vullender te maken, kun je er crispy tofu bij maken. 

  • Laat een blok tofu uitlekken. Wikkel in keukenpapier en leg er een zware snijplank op. Laat 15 minuten staan (of koop deze handige tofu-pers als je vaker tofu bereidt!).
  • Scheur de tofu in grove stukken.
  • Meng de tofu-stukken in een grote kom met 1 eetlepel maizena of arrowroot, 1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel olijfolie. 
  • Verspreid de tofu over een bakplaat en bak ca. 25 minuten totdat de stukjes goudbruin zijn. Roer halverwege met een lepel door de tofu, zodat alle kanten even bruin kunnen worden. 
  • Verdeel de stukjes vlak voor serveren over de soepkommen. 

Bereiding:

Optioneel: maak de cripsy tofu. Zie links in de kantlijn. Zodra de tofu stukjes in de oven zitten, kun je aan de rest van de soep beginnen.

Stap 1: Zet een pan water op het vuur voor de noedels en breng alvast aan de kook.

Stap 2: Maak alle groenten alvast klaar: pers de knoflook, rasp de gember, schil de aardappels en hak ze in blokjes van ca. 1 cm bij 1 cm, hak de stengels van de paksoi in maantjes en snijd het groen van de paksoi ook klein. Hak ook alvast de koriander en basilicum klein.

Stap 3: Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de knoflook, gember en rode curry pasta zachtjes aan gedurende ca. 2 minuten.

Stap 4: Voeg de zoete aardappel, de stengel van de paksoi en de vegan bouillon toe, breng aan de kook en laat ca. 7 minuten zachtjes bubbelen.

Stap 5: Kook in een aparte pan de noodles volgens instructies van de verpakking.

Stap 6: Voeg nu de kokosmelk, sojasaus, limoensap, suiker, koriander, basilicum, het groen van de paksoi en een halve theelepel sriracha aan de soep toe. Proef en voeg eventueel naar smaak nog wat sojasaus, limoensap, suiker of sriracha toe.

Stap 6: Snijd eventueel de rode ui flinterdun (met een mandoline).

Stap 7: Verdeel de noodles over de kommen. Schep de soep hier overheen en garneer met de rode ui, koriander en wat extra druppels sriracha (als je van pittig houdt).

Met deze soep waan je je in een Thais restaurant. Ze zit bomvol Aziatische smaken en je kunt haar zo pittig maken als je zelf wilt middels de sriracha. 

Feitje:
Paksoi staat – samen met een paar andere groene bladgroenten – in de top 10 van de meest voedingsstof-rijke producten die bestaan. En de zoete aardappel zit bomvol vezels. Mede hierdoor is het een mega gezond soepje dus!

Tip:
Soep over? Bewaar de soep en de noedels apart van elkaar. De noedels nemen anders al het vocht op, waardoor er (te) weinig vocht overblijft.