
Mujadara met gekarameliseerde ui
3-4 personen | 45 minuten bereidingstijd (waarvan 10 minuten bereiden en 35 minuten af en toe roeren)
Ingredienten
Voor de mujadara:
- 2 rode uien
- 1 witte ui
- 170 gram volkoren basmati rijst
- 150 gram groene linzen
- 500 tot 800 ml bouillon
- 1 theelepel kaneel
- 3/4 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel zout
Voor de salade:
- 1/2 komkommer
- 125 gram cherrytomaatjes
- 1 avocado
- een handje walnoten
- rode wijn azijn naar smaak
Bereiding:
Stap 1: Hak 1/2 van de witte ui in kleine stukjes. Snijd de rest van de witte ui en de 2 rode uien in dunne ringen.
Stap 2: Verwarm een beetje olijfolie in een kookpan en fruit (alleen) de gesnipperde ui voor ca. 3 minuten op laag vuur todat de ui glazig is. Voeg de kruiden toe en fruit dit een minuutje mee. Voeg dan de linzen toe en bak 2 minuten mee. Voeg daarna de rijst toe aan de pan en giet er 500 ml bouillon erbij.
Stap 4: Breng het geheel aan de kook en laat ca. 40 minuten zachtjes pruttelen. Voeg bouillon toe als er geen water meer in de pan staat, maar de rijst nog niet gaar is. (Ik gebruikte in totaal ca. 700 ml bouillon, maar het is een beetje afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt).
Stap 3:Â Verwarm ondertussen een beetje olijfolie in een wokpan en voeg de rode en witte ui-ringen en een snufje zout toe. Houd de pan op laag vuur en roer af en toe door. Langzaam zullen de uien bruiner kleuren. Dit duurt ca. 20-30 minuten. De uien zijn klaar als ze zacht zijn met een bruin randje.
Stap 4: Snijd ondertussen de komkommer, tomaat, avocado en walnoten klein. Breng op smaak met peper, zout en rode wijnazijn en eventueel een beetje olijfolie.
Stap 5: Rijst en linzen gaar? Breng op smaak met peper en zout. Serveer de mujadara met de gekarameliseerde uien erop en de salade ernaast.
Bon appetit!
Het ziet er niet uit, maar het is echt heel erg lekker! En vereist super weinig handelingen. My kind of recipe 🙂
Tip:
Gebruik een mandoline om je ui in ringen te snijden. Dit maakt je leven in de keuken een stuk gemakkelijker! Bovendien snijd je een ui in gelijke ringen, waardoor het karameliseringsproces gelijker verloopt en het dus lekkerder wordt.