
Mealprep | shoarma buddha bowl
30 minuten bereidingstijd | 3 porties
Ingredienten
Dressing:
- 50 gram tahina
- 60 gram sojayoghurt
- Sap van 1/2 citroen (16 gram)
- 1 eetlepel agavesiroop (15 gram)
- Snuf cayenne peper
- Peper en zout naar smaak
- 2 a 3 eetlepels water
Bloemkool shoarma
- sap van bijna 2 citroenen (55 gram)
- 2 eetlepels agavesiroop (30 gram)
- 1 theelepel mild paprika poeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/4 theelepel korianderpoeder
- peper en zout naar smaak (ca. 1/4 theelepel)
- 1 bloemkoolstronk
- 1 blik kikkererwten van ca. 400 gram
Bowl:
- 180 gram volkoren rijst
- 3 aardappels, in blokjes gehakt
- Groene gemengde sla
- Tomaatjes naar smaak
- Komkommer naar smaak
- Allerlei left-over groenten in je koelkast!
Pickled onions (optioneel, maar het is 5 minuten werk, 2 weken houdbaar en super lekkere topping voor al je bowls):
- 2 rode uien
- 60 ml witte wijn azijn
- 60 ml appelcider azijn
- 125 ml water
- 1.5 eetlepel agavesiroop (ca. 20 gram)
- 1.5 theelepel zout
- paar draaien verse peper
Bereiding:
Stap 0: Maak eventueel de pickled onions.
Stap 1: Zet water op voor de rijst.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 3: Hak de bloemkool in kleine roosjes. Was de kikkererwten en giet af. Meng het citroensap en alle ingredienten voor de bloemkool shoarma in een grote kom, voeg dan de bloemkool en kikkerwten toe en meng nogmaals goed. Verspreid over een bakplaat met bakpapier. Zet ca. 20 minuten in de oven (check dan of de bloemkoolroosjes zacht genoeg zijn naar jouw smaak, zet eventueel nog 5 minuten langer in de oven.).
Stap 4: Kook de rijst volgens de instructies van de verpakking, in een pan met veel water. Kook de aardappelblokjes de laatste 10 minuten van de kooktijd met de rijst mee.
Stap 5: Meng alle ingrediënten voor de dressing behalve het water. Meng goed en voeg daarna het water beetje bij beetje toe totdat het de gewenste structuur heeft. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 6: Eet je het gelijk? Maak bowls met salade, rijst en aardappels, het bloemkool/kikkerertwenmengsel en vul aan met tomaat, komkommer en andere left-over groenten uit de koelkast. Top af met de dressing en eventueel de pickled onions.
AAN HET MEALPREPPEN?
Laat alles goed afkoelen voordat je het opbergt. Nu heb je twee opties:
1. Wil je het de komende dagen koud opeten? Dan kun je nu al de bowls maken zoals hierboven omschreven, maar houd de dressing apart. (Let op: alles moet echt goed afgekoeld zijn). Gebruik grote bakjes van bijv. 1 à 1.2 liter die je goed kunt afsluiten.
2. Wil je het opwarmen voordat je het gaat eten? Houd dan de rijst, aardappels en het bloemkool/kikkerwerten mengsel apart. De rest kun je wel al in bakjes doen. Houd ook nu de dressing apart. Warm de op te warmen ingredienten in een pan op voordat je gaat lunchen en serveer met de koude ingrediënten.
Binnen 30 minuten heb je een SUPER lekkere lunch gemaakt voor de komende twee dagen.
Houdbaarheid: Alles is langer houdbaar ca. 4 dagen houdbaar, behalve de rijst. Daar is een risico op arsenicum-vergifiting als je die langer bewaard. Die zou je dus apart in kunnen vriezen of later in de week alleen nog wat rijst koken.