n8c3y2eet9nicgcn25gjzjgni5smaz
Planty You | Recept voor gnocchi met een spinazie cashew saus

Gnocchi met tomatensaus en een basilicum cashewpesto

4 personen | 20 minuten bereidingstijd 

Ingredienten

  • 800 gram gnocchi (vegan)
  • 135 gram cashewnoten (ongezouten)
  • 15 gram basilicum 
  • grote hand spinazie (ca. 40 gram)
  • 1 teen knoflook
  • Sap en zeste van 1 citroen
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1 theelepel suiker
  • 1/4 theelepel zout (+ naar smaak)
  • 2 blikken datterini (tomatensaus met cherrytomaatjes; 425 ml per blik)
  • klein handje pijnboompitten
  • 1/2 theelepel chillivlokken
  • 1/4 theelepel uienpoeder

Lekker met een simpele, groene salade (optioneel):

  • Een zak gemengde sla, bijv. eikenblad slamelange.

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1 theelepel agavesiroop
  • zout & peper naar smaak

Bereiding:

Stap 1: Doe de cashewnoten in een bakje en giet er kokend water overheen. Zorg dat alle cashewnoten onder water staan. Laat zeker 10 minuten weken.

Stap 2: Verhit ondertussen de blikken datterini in een pannetje met de suiker, de chillivlokken, het uienpoeder en wat zout naar smaak tot het kookt. Verlaag het vuur en laat zachtjes inkoken totdat je het gerecht opdient. Zet alvast de ingredienten voor de pesto klaar. 

Stap 3: Doe de geweekte cashewnoten samen met de basilicum (bewaar 4 blaadjes ter garnering), spinazie, knoflook, citroensap en -zeste, edelgistvlokken, 1/4 theelepel zout  en 50 ml water in een keukenmachine (of maak fijn met een staafmixer). Zet de keukenmachine aan tot een romige saus ontstaat. Wordt het niet romig, maar blijft het een beetje korrelig? Voeg nog wat water toe. Proef goed en voeg nog wat zout naar smaak toe.

Stap 4: Kook nu de gnocchi volgens de instructies op de verpakking. 

Stap 5: Mix de ingredienten voor de dressing en meng deze met de salade. 

Stap 6: Serveer de gnocchi met de tomatensaus, de cashewsaus, de pijnboompitten en maak af met een blaadje basilicum. Dien eventueel op met de groene salade. 

Gnocchi kan zo lekker troostrijk zijn. Zo’n warm bommetje zachte aardappel, die je bijna toefluistert dat alles goed gaat komen.

Tip:
Het meeste werk zit in het maken van de pesto. Maak daarom twee keer zoveel! Je kunt hem minstens een maand bewaren in de vriezer of 5 dagen in de koelkast. Heerlijke bij andere gerechten, maar bijvoorbeeld ook op een geroosterde boterham met tomaat, peper, zout en hennepzaad.