
Gebakken zoete aardappel met cashew-crème
4-5 personen | 25 minuten bereidingstijd
Ingredienten
- 250 gram cashewnoten
- 400 gram zoete aardappel blokjes (voorgesneden voor het gemak)
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 3 theelepels ras el hanout
- 1 theelepel olie
- 200 gram bimi (ook wel aspergebroccoli)
- 250 gram bloemkool
- 2.5 eetlepel rozenharissa
- 1 citroen
- 1 teen knoflook
- 75 gram spinazie
- Pompoenpitten ter garnering
Bereiding:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Giet kokend water over de cashewnoten zodat ze helemaal onder staan. Laat tien minuten staan.
Stap 3: Meng ondertussen de zoete aardappel blokjes met de kikkererwten, 3 theelepels ras el hanout en 1 theelepel olie. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Stap 3: Snijd ondertussen de bimi en bloemkool in hapklare stukjes en meng met 2.5 eetlepel rozenharissa. Meng goed zodat het gelijk verdeeld is over de groenten. Zet deze groenten bij de zoete aardappel en kikkerertwen in de oven en bak nog 15 minuten mee. (Totale oventijd van de kikkererwten en zoete aardappel is dus 25 minuten).
Stap 4: Giet de cashewnoten af en doe ze in een keukenmachine of blender (kan ook met staafmixer, maar dan wordt het iets minder smeuiig). Voeg de teen knoflook, sap van 1 citroen, 75 gram spinazie, 1/2 theelepel zout en peper toe.
Voeg beetje bij beetje 250 ml water toe terwijl de keukenmachine aan staat. Let op: waarschijnlijk heb je niet al het water nodig. Voeg zoveel water toe totdat je een mooie smeuiige saus hebt. Iets dikker dan mayonaise.
Laat de machine aan staan tot alles helemaal glad is geworden (kan best 2 minuten zijn, afhankelijk van de kwaliteit van je keukenmachine).
Misschien moet je af en toe even met een pannenlikker langs de randen van de machine gaan om alles mee te nemen.
Stap 5: Brand eventueel de pompoenpitten in een droge pan (daar worden ze iets smaakvoller van).
Stap 6: Verdeel de cashew-crème over de borden. Leg hier de gebakken zoete aardappelblokjes en kikkererwten overheen. Top af met bloemkool en bimi. En strooi hier de pompoenpitten overheen.
Bon appetit!
Laat je niet afschrikken doordat je een creme van cashewnoten moet maken. Het klinkt intimiderender dan het is!
Cashew-crème over?
Waarschijnlijk gebruik je niet alle cashew-crème. Je kunt hem heel goed invriezen voor een volgende keer. Maar het is ook heel lekker op je brood de volgende dag! Beleg bijv. een boterham met deze crème tomaat, komkommer en broccolikiemen.